Er nyheten fortsatt en nyhet når den blir «dyttet» av atferdsforskere? 

Publisert 04/11/2021 - kl. 17:47 CET

Forfatter: Laura Dodsworth

TV mediet er sterkere enn du tror og på en annen måte enn det du antageligvis forventer. Rapport viser at flere store TV kanaler bevisst bruker TV mediet for å påvirke menneskers tanker, handlinger og overbevisninger omkring utvalgte tema.

I dette blogginnlegget av den engelske forfatteren Laura Dodsworth, har hun tatt for seg en rapport fra et delvis statseid Engelsk selskap; Behavioural Insights Team, som viser hvordan flere store TV kanaler bevist bruker TV mediet for å påvirke menneskers tanker, handlinger og overbevisninger om kring utvalgte tema.

Les opprinnelig artikkel her: https://lauradodsworth.substack.com/p/the-news-is-being-nudged 

Artikkelen er oversatt til norsk av Bindersinitiativet. 

Definisjon av propaganda: Systematisk formidling av informasjon, spesielt på en partisk eller misvisende måte, for å fremme en politisk sak eller et synspunkt. 
 - Oxford Engelsk Ordbok 

Er nyheten fortsatt en nyhet når den blir «dyttet» av den britiske regjeringens atferdsforskere? 
 
En felles rapport fra Sky og den britiske regjeringens “Nudge Unit” avslører et oppsiktsvekkende samarbeid.

Sky kunngjorde denne uken at atferdsendringer i forhold til klima kan påvirkes gjennom TV. Selskapet la ut en video som begynte med disse linjene: Vi kan ikke undervurdere at det haster. Men når vi blir konfrontert med saker av en slik størrelse, hvilken rolle kan vi spille? 
 
Dette er faktisk ikke et spørsmål, for Sky har allerede bestemt hvilken rolle de skal ha. Sky kunngjorde at de samarbeidet med «independent Behavioural Insights Team». Dette høres mer velsmakende ut enn å samarbeide med regjeringen, ikke sant? Men, Behavioural Insights Team (BIT) er en tredjedel eid av regjeringskontoret og ser ut til å være etablert på permanent tid i Downing Street. Kan et selskap som er en tredjedel eid av staten beskrives som "uavhengig"?
 
 

I BIT's rapport The Power of TV: Nudging Viewers to Decarbonise their Lifestyles, fremkommer det en rekke oppsiktsvekkende utsagn: 

– Atferdsendring via kringkasting og tradisjonelle medier har historisk sett vært rettet mot  forbedring av folkehelsen, økt likestilling og redusert vold. Tenk deg hvordan potensialet for å redusere utslipp vil være, hvis de samme metodene blir brukt for å oppmuntre til bærekraftig atferd! 
 
Nøkkelordet her er "historisk". Hvis du noen gang har mistenkt at sosiale og politiske spørsmål blir løftet opp på noe kunstig vis i TV-programmer, så har du rett. Dette er en innrømmelse av sosial manipulering. 
 
Ifølge en felles undersøkelse fra Sky og BIT, er 70% av mennesker over hele Europa villige til å endre sin oppførsel for å håndtere klimakrisen, og 80% støtter TV-kringkastere som «dytter» seere til å tenke på miljøet, enten det er gjennom dokumentarer, reklame eller økt dekningen av miljøproblemer i nyhetene.

Klimapolitikk er en vanskelig nøtt å knekke - å overtale oss til å ha dårlig og dyrt koketøy, be oss om å bytte kjøtt med insekter, slutte å ta utenlandsferier og å kjøre bilene våre mindre, kommer til å bli et vanskelig innsalg. Så «dytterne» kommer til å bruke tv-boksen til å overtale de stadig tilbakevendende massene. 
 
Selve undersøkelsen bruker «sosial konformitet» som pressmiddel. Ah, du skal tro at hvis 80% av befolkningen tror at TV-programmer bør brukes til "dytting", så er dette greit å tro på for oss også. Det er imidlertid et stort gap mellom hva folk sier de ønsker i undersøkelser, og hva de faktisk ønsker. Det endelige beviset vil vi få gjennom folks atferd og statistikker. 

Rapporten sier at kringkastere og innholdsskapere har en "unik mulighet til å gjøre en forskjell for planeten". (Jeg lurer på hvilken forskjell det ville gjøre hvis Skys administrerende direktør sluttet å pendle transatlantisk med privatfly?)

Ifølge rapporten er det britiske folket ikke villig til å velge såkalte "høy effekts" handlinger, som for eksempel å spise mindre kjøtt- og meieri produkter, bytte til elektrisk bil, bruke offentlig transport eller bytte til «grønne» pensjoner.  
 Kilde, bildemateriell: The Power of TV: Nudging Viewers to Decarbonise their Lifestyles

Rapporten er tydelig på hvordan kringkastere og innholdsskapere kan endre oppførselen til det britiske publikummet. Råd som "Hyppighet av eksponering på grønne temaer kan økes ved å legge økologiske holdninger og egenskaper inn i kjernekarakterer i et show, slik at grønne problemer uproblematisk kan løftes gang på gang," kan høres potensielt uproblematisk ut. Du vil da se færre personer som "uforsiktig drikker fra en plastflaske". Mens du vil få flere tilbud for barn som omhandler grønne problemstillinger, dette for å påvirke deg så vel som barna, og for å fremme såkalt «flyt av informasjon mellom generasjoner».  
 
Forslagene i rapporten er videre at «en familie kan diskutere å redusere avfallet» i et komedieshow. Å gjøre det morsomt er en god strategi. Saker i nyhetene kan «utforske barrierer for å ta grønne valg og dele historier om hvordan overvinne barrierene», - noe som ikke høres spesielt oppsiktsvekkende ut. Det kan videre lages historier som inneholder referanser til å kjøpe elektrisk bil, og selvfølgelig bør karakterer i historien bestille vegetariske alternativer på restauranter. 
 
Finn deg en komfortabel plass i sofaen, lag deg en kopp med noe godt og gjør deg klar for de grønne temaene i din favoritt psyko-opera, eller jeg mener såpeopera. I COP26 konvergerer historiene på miljøspørsmål. Seere på såpeopera har avtatt gjennom årene, og er det noe rart? Folk vil ikke bli forkynt for. Kreativitet kan ikke programmeres og historiefortelling er en kunst. Det er naiv arroganse å tro at denne typen teknokratisk ingeniørkunst vil engasjere seere. Vi tiltrekkes av gode historier.

Aller nådigst antyder BIT at kringkastere bør "unngår negative toner" og advarer om at frykt propaganda, skylddeling eller forkynnelse kan være kontraproduktivt." (Jeg lurer på om en bestemt bok hadde innvirkning på dette?) I tillegg til Sky, har ytterligere elleve store britiske mediekanaler, inkludert BBC, ITV, Channel 4, RTE, Britbox og Discovery, lovet å øke mengden og "kvaliteten" på klimadekningen. Så forvent at eteren blir oversvømmet med teknikkene som er foreslått i BIT-rapporten. Samtidig kan du forvente svært lite medieoppsyn av dette forbløffende samarbeidet mellom «dyttere» og nyhetssendinger. Både på trykk og på nettet har BBC, The Guardian, The Times og Financial Times lagt til spesifikke klimaseksjoner i sin nyhets oversikt.

Noen måneder etter publiseringen av A State of Fear, fortalte en regjeringsrådgiver meg at atferdsforskerne er "veldig fornøyd med seg selv" og at "Storbritannia blir sett på som ledende i hvordan man manipulerer folk. De hopper i korridorene i Whitehall. Publikum har vist seg å være utrolig saueaktige, så det kommer mer dytting. Og slik er det. 
 
Min bok konkluderte med at den britiske regjeringens bruk av atferdsvitenskap under Covid-epidemien, har manglet åpenhet og var antidemokratisk. BIT sin rapport kan synes å understøtte begge anklagene. Ikke la deg lure. De hviler på en undersøkelse som sier at folk ønsker å bli «dyttet» gjennom media. Men, forskning utført av partiske og berettigede partier er ikke en erstatning for et demokratisk mandat. Den britiske offentligheten stemte aldri for, eller samtykket til, opprettelsen av en Nudge Unit for å påvirke folk subliminalt og deretter sette nyhetsagendaen. Videre, når atferdsforskere - i forlengelsen av regjeringen - påvirker nyhetene, så risikerer vi at spørsmålene, debatten og balansen som media skylder publikum, forsvinner. 

Uansett hva du tror om klima, eller Covid-19, eller noen annen agenda, kan noen mentale motsetninger rettferdiggjøre at nyhetene blir påvirket? Vi ville kritisere en slik åpenbar propaganda hvis det skjedde i noe annet land, og vi burde ikke tolerere det samme her. Vi burde slå det ned. 

Hvis du likte denne artikkelen, kan du vurdere å abonnere for å fortsette å motta artikler og støtte arbeidet mitt. (Jeg vil aldri skrive under på å «dytte» deg!)

 

Støtt oss

Alle bidrag mottas med takk. Kontooverføring:

Bankkontonr: 9497.06.16939

Vipps: 730465

Likesinnede

Savner du å møte likesinnede i ditt nærmiljø? Det er mange som deler dine tanker og verdier. Finn trygghet sammen med andre.

Send en epost og merk med hvor du bor, så vil en som er fra eller rundt din kommune ta kontakt.

Andre artikler

Hvem har rappet den siste hjernecellen i NRK? - 28/01/2022 - kl. 08:14 CET

Hvorfor politikere, myndighetspersoner og journalister ikke forstår hva de gjør med samfunnet - 26/01/2022 - kl. 10:02 CET

Pest eller kolera – Hvordan vil du at passet skal fungere? - 16/01/2022 - kl. 13:21 CET

Hvem skal stå til ansvar? - 15/01/2022 - kl. 09:38 CET

Tobakkindustrien og Farmasøytindustrien er samme ulla - 13/01/2022 - kl. 08:01 CET

Det er vårt forhold til angst som er utfordringen - ikke koronapass - 12/01/2022 - kl. 16:23 CET

Frekkheten, medisinen og passet - 11/01/2022 - kl. 16:04 CET

Good bye Facebook - 09/01/2022 - kl. 18:52 CET

FHI har ingen ting de skulle sagt - og de innrømmer det egentlig selv - 08/01/2022 - kl. 11:00 CET

Døende COVID-19-pasient restituert etter at retten beordret et sykehuset til å gi ivermectin - 06/01/2022 - kl. 16:19 CET

Kan heller ikke sjefanalytikere få analysere situasjonen lenger uten å bli kansellert? - 05/01/2022 - kl. 18:44 CET

Flere land fraråder trådløs teknologi i barnehager og skoler - 04/01/2022 - kl. 14:44 CET

No heart feelings? - 22/12/2021 - kl. 18:06 CET

Spike-protein sykdom: Oppstår det en allergisk reaksjon den 8. dagen? - 20/12/2021 - kl. 11:16 CET

BindersInitiativet i 3SM Podden - 20/12/2021 - kl. 07:22 CET

Er tiden inne til å bygge lokale samfunn? - 19/12/2021 - kl. 12:07 CET

Ekkoet i elfenbenstårnet - 19/12/2021 - kl. 08:50 CET

Et innlegg fra hofta: En advarsel som burde ropes fra alle hustak! - 14/12/2021 - kl. 11:10 CET

Den verste smitten - 14/12/2021 - kl. 09:38 CET

Hvorfor Covid er iscenesatt av en liten gruppe maktmennesker, og folk flest ikke ser hva som skjer - 11/12/2021 - kl. 06:30 CET

Hva løser koronapasset, Stavanger Aftenblad? - 10/12/2021 - kl. 09:22 CET

TVANGSPASS FOR Å TA MEDISIN SOM IKKE VIRKER? - 09/12/2021 - kl. 07:39 CET

Presteparasitt blandt konfirmanter - en gave til kommunikasjonsekspertene - 08/12/2021 - kl. 07:05 CET

Er Dr. Anthony Fauci den gullstandarden norsk helsepolitikk strekker seg etter? - 04/12/2021 - kl. 09:31 CET

Oppskrift på å få saken "NEI til koronapass" inn i kommunestyret - 03/12/2021 - kl. 18:39 CET

Fem måter å manipulere deg til å ta Covid-vaksinen på - 01/12/2021 - kl. 09:31 CET

Jeg tror på et samfunn med like muligheter for alle, uansett medisinske valg - 01/12/2021 - kl. 08:46 CET

Fortsett å si ifra! Det må flere stemmer til for å bryte den potensielle massehypnosen - 29/11/2021 - kl. 10:14 CET

PFIZERS DOBBELTMORAL - 29/11/2021 - kl. 08:39 CET

Er vi byttedyr i en sofistikert  “Revejakt”? - 26/11/2021 - kl. 20:52 CET

Absurditeten i å forhindre en katastrofe – frykt i krigstyper - 25/11/2021 - kl. 11:28 CET

Martine Barneklær A/S frifunnet for brudd på smittevernreglene - 24/11/2021 - kl. 13:33 CET

Samfunnsnødvendigheter og misbruk av monopolmakt. Takk, Elvia! - 24/11/2021 - kl. 08:11 CET

Hvem er vi? - 21/11/2021 - kl. 18:23 CET

Koronapasset kan nå tas i bruk - men hva skal det egentlig brukes til? - 20/11/2021 - kl. 14:33 CET

Hvorfor tar dere ikke oss el-overfølsomme med på råd når dere skal bestemme vår skjebne? - 19/11/2021 - kl. 13:37 CET

Hvem Eier Verden? - 19/11/2021 - kl. 08:19 CET

Smittevernstaten 2.0 – Det handler om demokratiet - 17/11/2021 - kl. 14:30 CET

Frykt er et bevisst politisk våpen - heksejakt er ikke noe nytt fenomen - 13/11/2021 - kl. 12:23 CET

Har vi plutselig fått en hensynsløs gangster til ordfører i byen? - 12/11/2021 - kl. 13:12 CET

Den som Pfizker lyver - 11/11/2021 - kl. 08:41 CET

SOS fra Australia - 09/11/2021 - kl. 11:16 CET

Hovedstrømsmediene har fått med seg den siste Pfizerskandalen - BRA! - 08/11/2021 - kl. 12:45 CET

Når frykt styrer - hva skjer da med de grunnleggende rettighetene vi tar for gitt? - 05/11/2021 - kl. 14:11 CET

Bindersinitiativet sender åpent brev til statsrådene - vaksinering av barn og unge må stanse! - 02/11/2021 - kl. 13:44 CET

Ny pressekonferanse i EU-parlamentet om falsk agenda og at ingen av lovnadene var sanne - 01/11/2021 - kl. 17:32 CET

Psykopatenes diktatur - 31/10/2021 - kl. 15:50 CET

Støtt garantistene for vårt opplyste demokrati mens vi har dem - 28/10/2021 - kl. 11:11 CET

Økt dødelighet i EU til tross for massevaksinasjon - 26/10/2021 - kl. 12:36 CET

EU parlamentet reiser spørsmål ved vaksinekrav-agendaen - 25/10/2021 - kl. 12:39 CET

Norsk strålevern i et vakuum? - 22/10/2021 - kl. 10:29 CET

Hverdagsaktiviteter vil ikke være tilgjengelige for de uvaksinerte, sier Jacinda Ardern - 21/10/2021 - kl. 13:28 CET

Facebook vil skape parallelle virkeligheter og skifte navn - 20/10/2021 - kl. 08:13 CET

Globalt angrep på ytringsfrihet - 19/10/2021 - kl. 10:45 CET

Konspirasjonsteorier, konspirasjonspraksis og pressens rolle - 16/10/2021 - kl. 11:58 CET

Vitne forteller om hjertestans på en 13 år gammel frisk jente - 15/10/2021 - kl. 07:57 CET

WEF former verden i sitt bilde på bekostning av demokratiet - 12/10/2021 - kl. 16:12 CET

Danmark, Sverige, Finland og Island stopper Moderna vaksine. Hva gjør Norge? - 11/10/2021 - kl. 17:44 CET

Ytringsfrihet på norsk - 09/10/2021 - kl. 13:36 CET

Absurditetene kommer så gradvis - 08/10/2021 - kl. 08:24 CET

Busstur til Norge endte i retten - 06/10/2021 - kl. 09:10 CET

Ny studie - Israel på topp igjen - trendlinjen mellom land: «flinkest» er «verst» - 05/10/2021 - kl. 12:01 CET

Australske NSW delstatsminister Gladys Berejiklian går av - 04/10/2021 - kl. 17:10 CET

Borgerplikt, frivillighet og trusler - 02/10/2021 - kl. 15:08 CET

Hvorfor har Helsedirektoratet fjernet sanntid-systemet Klinisk relevant? - 30/09/2021 - kl. 09:58 CET

Over 3000 leger og forskere signerer en erklæring; forbrytelser mot menneskeheten - 29/09/2021 - kl. 19:20 CET

Forholdsmessighet i koronaens tid? - 28/09/2021 - kl. 15:53 CET

Hjernevasket og detaljstyrt i halvannet år - 28/09/2021 - kl. 14:26 CET

Jeg feirer jeg også! - 27/09/2021 - kl. 13:58 CET

Umenneskelig vaksinepress - 27/09/2021 - kl. 12:36 CET

Erfaring fra en ambulansesjåfør i frontlinjen - 27/09/2021 - kl. 12:16 CET

Følte seg presset til å ta koronavaksine – så fikk hun hjertebetennelse - 26/09/2021 - kl. 11:04 CET

Travel natt for politiet - 26/09/2021 - kl. 10:56 CET

Gjenåpning - hva er det vi egentlig feirer? - 25/09/2021 - kl. 18:22 CET

Helsesjefen i Haugesund bruker hersketeknikker for å sette befolkningen under vaksinepress - 24/09/2021 - kl. 10:43 CET

Er helsemyndighetene tydelige på at vaksinen er valgfri? - 23/09/2021 - kl. 08:03 CET

Saklig vaksineinfo fra lokalavisen Solabladet - 20/09/2021 - kl. 13:50 CET

FHI's «anbefaling» 12-15 år - 18/09/2021 - kl. 19:06 CET

Har skolehelsetjenesten blod på hendene disse ukene? - 18/09/2021 - kl. 18:32 CET

Tegningen er fra året jeg ble født - 18/09/2021 - kl. 17:19 CET

NRK antyder: hjertemuskelbetennelse er et kult solidaritetsprosjekt - 17/09/2021 - kl. 15:43 CET